november 22, 2019

Ben je op zoek naar een bijzondere excursie vanuit Ohrid? Ga dan een dagje naar Albanië! Door het strenge communistische beleid dat Albanië gekend heeft, staat het toerisme nog in de kinderschoenen en dat maakt het juist een unieke ervaring. Albanië is nog heel puur en dat vind je bijna nergens meer in Europa. Wanneer je de grens overgaat, zie je meteen grote verschillen met Macedonië dus deze excursie naar Albanië is zeker een aanrader! 

Excursie Ohrid Albanië

Albanië is een land waar pas sinds 20 jaar toerisme komt en dat is te merken. Je zult er namelijk niet veel toeristen tegenkomen. De bevolking van Albanië heeft 45 jaar in angst geleefd door de strenge communistische dictator Enver Hoxha. Pas sinds 1991 is Albanië een democratisch land. Het is heel bijzonder om met een excursie Albanië te bezoeken vanuit Macedonië en ik zou je zeker aanraden dit te doen wanneer je in Ohrid bent. Ik ga een dagje op pad met Lale Tours, een Nederlandstalig familiebedrijf die allemaal leuke excursies organiseren. Het leuke van Lale Tours is dat de gidsen Nederlands spreken en dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen! In deze blog neem ik je graag mee hoe de excursie eruit ziet en welke 4 plekken wij bezoeken.

Pogradec Albanië Excursie Ohrid

1. Pogradec

Tijdens onze reis in Macedonië verblijven wij in Peštani, een slaperig dorpje 12 km van Ohrid vandaan. Vanuit Peštani vertrekken de excursies van Lale Tours, maar je kunt deze ook vanuit Ohrid doen waarbij je altijd verzamelt in Peštani. Vanuit Peštani is het ongeveer een half uur rijden naar de grens, waarbij je twee keer door de paspoortcontrole moet. Vergeet dus je paspoort niet! De eerste stad die we bezoeken is Pogradec, een stad met 45.000 inwoners. Je merkt hier meteen het verschil met Macedonië! We drinken koffie in een "mannencafé". Het is hier als vrouw niet toegestaan om te komen, alleen voor de vrouwen van de excursie is een uitzondering gemaakt. We lopen rond in Pogradec waar je vooral heel veel mannen op straat ziet. Daarna lopen we naar de markt en je ziet meteen waar alle vrouwen zijn: aan het shoppen op de markt, haha. Pogradec is een leuke stad waar we eigenlijk geen andere toerist tegenkomen!

Pogradec Albanië Excursie Ohrid

Pogradec Albanië Excursie Ohrid

2. Korçë

Vanuit Pogradec gaan we dieper het binnenland in om uiteindelijk na 40 km rijden in Korçë uit te komen, een stad met grote contrasten. Onderweg zien we ontzettend veel van het land en de natuur is prachtig! In Korçë komt al meer toerisme voor waardoor het meteen veel levendiger is. Het mooie oude centrum van Korçë is volledig gerenoveerd en er is een nieuw centrum gebouwd. Het is leuk om de grote contrasten van deze stad te zien!

Korce Albanië

Korce Albanië

3. Pustec

Vanuit Korçë gaan we meer de bergen in richting Pustec, een kleine dorpje op het platteland van Albanië. Er heerst hier 100% werkloosheid. Iedereen werkt op z'n eigen stuk land in de hoop er iets mee te verdienen. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan en de bevolking is ontzettend vriendelijk. Het is heel bijzonder om deze plek mee te maken.

Pustec Albanië

Pustec Albanië

4. Nationaal Park Galicica

Vanuit Pustec bezoeken we de laatste plek van deze excursie: Nationaal Park Galicica. Dit is één van de drie nationale parken in Macedonië en geeft je een geweldig uitzicht over het meer van Ohrid!

Nationaal park Galicica

Nationaal park Galicica

De excursie naar Albanië was ontzettend bijzonder om mee te maken. Op de website van Lale Tours kun je deze tour boeken of je kunt langsgaan bij hun kantoor in Ohrid of Peštani. Doe de eigenaren Coby en Dimitri in ieder geval de groetjes van ons!