december 02, 2019

Fès is één van de Koningssteden van Marokko en is de tweede grootste stad. Waar de medina van Marrakech vooral bestaat uit roze/oranje gebouwtjes, is Fès kenmerkend door de okergele medina waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Je hebt er prachtige architectuur, een medina vol verhalen en ambachtslieden die nog steeds volgens traditioneel gebruik hun werk doen. Fès is een stad die daarom ook bekend staat om de ambacht. Je vindt er eeuwenoude leerlooierijen, schilders, wevers en nog veel meer. Alles  in Fès wordt met de hand gemaakt. Je zult je ogen uit kijken als je door de prachtige medina loopt. In deze blog vertel ik je wat je niet mag missen in Fès.

1. De Medina

De medina van Fès, oftewel het oude centrum, is geweldig om door heen te dwalen. Fès staat namelijk bekend om zijn ambacht en dat is overal in de medina terug te vinden. Zo vind je er handgemaakte lederen tassen, tapijtenwevers, beschilderde schalen, versierde metalen theepotten, houtwerk en nog veel meer. Het is ontzettend leuk om te kijken naar de ambachtslieden die aan het werk zijn. Fès is de perfecte plek om al je Marokko souvenirs te kopen.

Medina Fes

Medina Fes

2. Fontein Nejjarine

In Marokko vind je heel veel versierde poorten, deuren en fonteinen met mozaïek. Ook in Fès kun je deze prachtige creaties bewonderen. In de medina vind je een hele mooie fontein genaamd Nejjarine. Dit is één van de weinige fonteinen die nog wordt gebruikt. De lokale bevolking komt hier water halen. Het is prachtig om te zien.

Fontein Nejjarine

3. Leerlooierij Chouara

Naast dat Fès bekend staat om zijn ambacht, staat Fès ook bekend om de vele leerlooierijen waar de dierenhuiden klaargemaakt worden tot leer. Er zijn verschillende leerlooierijen, maar ik bezocht Chouara. Leerlooierij Chouara ligt in het midden van de medina en je kunt hier goed het lederpoces zien, omdat je geweldig uitzicht hebt over de looierij. De mannen beneden zijn er maar druk mee. Houd er wel rekening mee dat leer ontzettend stinkt, een sjaal of iets om je mond te bedekken is geen overbodige luxe.

Chouara

4. Madrassa Bou Inania en Al Attarina

Een madrassa werd vroeger gebruikt als Koranschool, maar tegenwoordig wordt dit niet meer gebruikt en is het nu dus toegankelijk voor bezoekers. De twee mooiste madrassa’s zijn Ben Inania en Al-Attarine. Beide madrassa's zijn prachtig versierd met houtwerk en mozaïek en het lijkt wel of je in een sprookje terecht bent gekomen.

Madrassa Ben InaniaMadrassa Al Attarina

5. Bab Boujloud

Bab Boujloud is de oude stadspoort van Fès die toegang geeft tot de medina en is leuk om even gezien te hebben. 

Bab Boujloud

6. Jnan sbil

Ben je meer opzoek naar rust in plaats van de drukke medina? Ga dan naar het stadspark Jnan Sbil. In het park kun je even aan het meertje tot rust komen waar de palmbomen worden weerspiegeld in het water.
Jnan Sbil

7. Riad Les Chrifis

Traditionele riads zijn er in overvloed in Fès, maar Riad Les Chrifis is wel een hele mooie riad om te verblijven. Je vindt er namelijk een mooie groene binnenplaats, prachtig versierde mozaïek, een geweldig ontbijt en het ligt ook nog eens midden in de medina!
Riad Les Chrifis
Marokko is een geweldig land om te verblijven en een rondreis is dan ook zeker de moeite waard. Lees hier al onze blogs over Marokko, waaronder hoe je naar  de Sahara gaat en wat er te doen is in Marrakech