november 28, 2019

De Sahara is iets waar je zeker heen moet gaan wanneer je Marokko bezoekt. Het is een geweldige ervaring om de zon te zien zakken in de goudgele zandbergen, 's avonds te genieten van de heldere sterrenhemel en wakker te worden met ultieme rust. In deze blog vertel ik je hoe je in 3 dagen deze geweldige reis naar de woestijn kunt maken.

Tijdens onze 8-daagse rondreis door Marokko bezochten wij de Sahara met een 3-daagse tour. Vanuit Marrakech vertrokken we naar Merzouga en op de laatste dag eindigden we in Fès. Je kunt er ook voor kiezen om niet naar Fès te gaan, maar terug naar Marrakech. Bijvoorbeeld omdat je een retourvlucht hebt naar Marrakech. Echter, mis je dan wel een geweldige stad. Dus als je de tijd hebt, zou ik zeker aanraden om van Marrakech naar Fès te gaan. Je kunt de tour vooraf boeken of in Marrakech zelf. Hieronder vertel ik je wat je kunt verwachten tijdens deze 3 dagen.

Dag 1: Aït-Ben-Haddou, Ouarzazate en Boumalne Dades

Nadat je de 13 leukste bezienswaardigheden in Marrakech hebt gezien, vertrek je richting de Sahara! De reis naar de Sahara is werkelijk prachtig. Van woestijn landschappen, berber dorpjes, paarse bergen tot aan hoge bergtoppen. Je rijdt dwars door het Atlasgebergte heen en dat is zeker geen straf. Je stopt tijdens de eerste dag regelmatig om foto's te maken. Het is een lange dag rijden, maar met zoveel moois onderweg zul je je geen moment vervelen. Houd je camera altijd gereed zodat je onderweg mooie foto's kunt maken.

De eerste dag stop je bij Aït-Ben-Haddou, een oud Middeleeuws dorpje. Het dorpje is bekend vanwege de schitterende kasba’s, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Dit viel vooral in de smaak bij bekende filmproducenten. Je zult het misschien herkennen van The Gladiator of The Games of Thrones en zo zijn er nog veel meer films opgenomen in dit dorpje.

Nadat je bent uitgekeken in het Aït-Ben-Haddou, ga je lunchen in een nabijgelegen restaurant en maak je je klaar om te vertrekken naar Ouarzazate, ook wel 'de poort naar de Sahara' genoemd. Ouarzazate staat vooral bekend om de Atlas Filmstudio’s dat zich over meer dan 30.000 m² woestijn uitstrekt. Je verkent Ouarzazate en daarna vertrek je naar het hotel waar je zult overnachten in Boumalne Dades. In het hotel zul je met alle tour organisaties eten en kun je, samen met de berbers, muziek spelen en lol maken. 

Atlasgebergte Marokko

Aït-ben-haddou

Aït-Ben-Haddou

Dag 2: Todgha Gorge & de Sahara

Vanaf Boumalne Dades rijd je weer verder richting de Sahara. Onderweg kom je weer prachtige bergdorpjes, gebergtes, woestijnlandschappen en unieke kloven tegen. Eén van deze kloven is Todgha Gorge. De Todgha en de naburige rivieren hebben zich in de kalksteen uitgesneden waardoor de kloof is ontstaan. De laatste 600 m van de Todgha-kloof zijn de meest spectaculaire. De kloof versmalt hier op sommige plaatsen tot iets meer dan 10 meter breed, met enorme hoge rotswanden tot 160 meter aan beide kanten van de kloof. Dit geeft een indrukwekkend gezicht! Na de Todgha kloof stop je nog bij een leuk berberdorpje en mooie uitzichtpunten.

Je rijdt verder richting Merzouga, het dorpje gelegen aan de voet van de Sahara. Met een kameel ga je richting de goudgele woestijn om daar één van de mooiste zonsondergangen die je ooit gaat zien te bewonderen. Middenin de woestijn is een basic kamp gelegen waar je ’s avonds geniet van de Marokkaanse keuken, gezellige sfeer en live muziek van de berbers. Wanneer de zon onder is, kun je genieten van de heldere sterrenhemel!

Todgha Gorge

Berber Marokko Atlasgebergte

Merzouga Sahara Marokko

Merzouga Sahara Marokko

Dag 3: Sahara & Fès

's Ochtends vertrek je weer richting Merzouga. Je kunt genieten van een geweldige zonsopkomst en je maakt een laatste kamelenrit. Ontbijten doe je in een hotel in Merzouga en daarna maak je je klaar voor de laatste bestemming van deze tour: Fès. Het is een lange dag rijden, maar in Marokko is het nooit erg om lang te rijden, omdat de uitzichten zo mooi zijn. Aan het einde van de dag kom je aan in Fès, de stad die bekend staat om zijn ambachtslieden en leerlooierijen. In de blog "Wat te doen in Fès, Marokko" vertel ik je wat je allemaal kunt doen in deze leuke stad.

Merzouga Sahara Marokko

Merzouga Sahara Marokko