oktober 16, 2019

Dubrovnik is een stad in het zuiden van Kroatië en wordt volgens veel mensen beschouwd als 'de parel van de Adriatische zee'. Niet gek, want het historisch centrum van Dubrovnik staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoed lijst en geeft je het gevoel terug in de tijd te gaan. Ondanks dat de stad erg mooi is, vind ik dat je deze stad niet hoeft te bezoeken tijdens je rondreis door Kroatië. Huh, wat?! Ja, je hoort het goed: bezoek Dubrovnik niet! Ik vind het vervelend om negatief over een bestemming te schrijven waarvan veel mensen het niet eens zullen zijn, maar ik vind het ook belangrijk om mijn ervaring te delen. 

Dubrovnik Kroatië

Ik geef eerlijk toe, het centrum van Dubrovnik is mooi! Tijdens onze rondreis door de Balkan (Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina) hebben wij veel steden bezochten en een goede indruk gekregen van het land. Ik had hoge verwachtingen van Dubrovnik, zeker omdat er in veel blogs op het internet geschreven wordt over 'de mooiste stad van Kroatië'. Helaas vond ik Dubrovnik ontzettend tegenvallen. Misschien ben je er geweest en het totaal niet met mij eens, maar als blogger deel ik graag mijn eerlijke mening! Je vraagt je nu vast af wat de reden is voor deze teleurstelling? Ik zet 3 redenen voor je op een rij om Dubrovnik niet te bezoeken:

1. Het is overspoeld door het massatoerisme

Dit is wel de grootste reden waarom je Dubrovnik niet hoeft te bezoeken. Sinds de Game Of Thrones is opgenomen in Dubrovnik, wordt de stad overspoeld met toeristen. Elk jaar komen er meer en meer toeristen waardoor het in de stad te druk is. Het oude centrum met smalle straten en kleine steegjes is niet gebouwd op het massatoerisme waardoor je, zeker in het hoogseizoen, overal toeristen ziet lopen. Dit zorgt voor veel frustraties, ook bij de bewoners. Vroeger woonden er 5000 mensen in Dubrovnik, nu zijn het er nog maar 800. Dubrovnik was vroeger een charmant stadje, maar door het massatoerisme volledig verpest! Lees hier een nieuwsartikel over het massatoerisme in Dubrovnik. 

Dubrovnik Kroatië

2. Het is duur

Tijdens onze rondreis was Dubrovnik zeker weten de duurste stad die wij bezocht hebben. De prijzen in Kroatië liggen sowieso al een stuk hoger dan in de rest van de Balkan, maar Dubrovnik was daarbij wel het duurst. In het hoogseizoen betaal je 50 euro voor de goedkoopste tweepersoonskamer, terwijl dit in de rest van Kroatië ongeveer 30 euro is. Het oude centrum van Dubrovnik is omringd met oude stadsmuren waar je over kunt wandelen. Dit is ook de populairste activiteit om te doen in Dubrovnik. De kosten hiervoor zijn in het hoogseizoen (juni) schandalig duur, namelijk 26 euro. Het uitzicht wat je hebt over de stadsmuren kun je namelijk ook gratis bekijken vanaf de nabijgelegen bergen! Als je opzoek bent naar een low budget citytrip dan is Dubrovnik niet jouw plaats.

3. Het is niet bijzonder

Zoals ik al eerder zei, is het oude centrum van Dubrovnik mooi, maar zeker niet bijzonder. De oranje daken, de middeleeuwse straatjes en oude steegjes vindt je eigenlijk overal wel in Kroatië. Neem bijvoorbeeld Zadar, een stadje gelegen in het midden van Kroatië. In Zadar heb je ook de leuke oude straatjes én je kunt de klokkentoren beklimmen waardoor je de oranje daken en het oude centrum van boven kunt bekijken. Je hoeft dan geen 26 euro te betalen voor stadsmuren, maar slechts een paar euro. Kortom: wat Dubrovnik heeft, hebben andere steden ook, maar dan een stuk goedkoper en veel minder toerisme!

Onderstaande foto is genomen vanaf de klokkentoren in Zadar

Zadar Kroatië

De juiste verwachtingen

Op Instagram zie je de mooiste foto's voorbij komen met #dubrovnik. Iedereen doet natuurlijk ontzettend zijn of haar best om dé perfecte foto te maken zonder toeristen en zolang je geduld hebt, lukt dit ook zeker zoals je kunt zien op mijn foto's. Het is wel belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben wanneer je een bestemming bezoekt. Dat is de reden waarom ik graag deze blog met je wilde delen. Ik ben nog steeds van mening dat je een heerlijk verblijf in Dubrovnik kunt hebben, als je maar met de juiste verwachtingen die kant op gaat! Als jij Dubrovnik al hebt bezocht en het niet met mij eens bent, hoor ik het graag in een reactie hieronder. Of deel je juist dezelfde mening?