oktober 16, 2019

Zadar is nog niet zo bekend als Split of Dubrovnik, maar dat maakt het juist extra leuk! Zadar heeft een klein middeleeuws centrum met een aantal historische bezienswaardigheden. Zadar ligt in het midden van Kroatië waardoor dit het ideale startpunt is voor een rondreis door Kroatië of voor een stedentrip met leuke uitstapjes. In deze blog vertel ik je wat je er kunt doen.

Slenter door de middeleeuwse straatjes

Zadar heeft een oud centrum met smalle steegjes en kleurrijke gebouwen. Het is daarom super leuk om gewoon rond te lopen en foto's te maken. Elke straatje is weer anders en de ene is nog mooier dan de andere. In het centrum heb je een centraal plein met een aantal historische bezienswaardigheden. Bezoek de Kerk van Sint Donatus die stamt uit de 9e eeuw, het Romeins Forum en de nabijgelegen bezienswaardigheden. 

Zadar Kroatië\Zadar Kroatië

Beklim de klokkentoren

Op het centrale plein van Zadar kun je de klokkentoren beklimmen wat een mooi uitzicht geeft over de oude oranje daken en de rest van Zadar. Voor een paar euro kun je al omhoog klimmen. Het is niet voor iedereen weggelegd, want er is alleen een trap waarmee je 80 meter omhoog klimt. Eenmaal boven is het de klim meer dan waard!

Zadar Kroatië

Wandel over de boulevard

Om het centrum heen vind je een gezellige boulevard. Je kunt hier 's avonds de mooiste zonsondergang bekijken. Aan de boulevard vind je ook een bijzonder kunstwerk, namelijk een zee-orgel. Het zee-orgel is een bijzonder muziekinstrument, de zee bespeelt de pijpen die onderwater zijn geplaatst waardoor je verschillende melodieën krijgt. 

Eet pizza bij één van de vele pizzaria's

Na de oorspronkelijke bewoners van Zadar, de Illyriërs, hebben de Romeinen, de Byzantijnen, de Hongaren en de Venetianen de stad bewoond. Met name de Romeinen en de Venetianen hebben hun sporen achtergelaten. Dit is te zien aan de bouwstijl, maar ook aan het eten. Er zijn namelijk ontzettend veel Italiaanse restaurants in Zadar. Perfect om hier een heerlijke pizza te eten!

Zadar Kroatië

Maak een uitstapje naar de Plitvice meren

Wie aan Kroatië denkt, denkt aan watervallen. Nationaal Park De Plitvice meren is het mooiste Nationaal Park van Kroatië en makkelijk te bezoeken vanuit Zadar. Je vindt hier 16 blauwe meren en meer dan 400 watervallen verspreid over verschillende "verdiepingen". In slechts 1,5 uur kun je met een huurauto van Zadar naar de Plitvicemeren rijden. Het is daarom ideaal om als dagtrip te doen vanuit Zadar. In deze blog lees je hoe je er komt, wat de beste reistijd is en waar je nog meer rekening mee moet houden.

Plitvice meren Kroatië

Zoek jij meer inspiratie over Kroatië? Lees hier al onze blogs over Kroatië.