augustus 07, 2024
Reizen met de trein door India is een unieke beleving en is onvermijdelijk tijdens een rondreis door India. Je hebt vast wel eens en foto gezien op internet waar Indiërs aan de deuren hangen en op de trein zitten om maar mee te kunnen reizen. Dat schrikt je misschien af om met de trein door India te reizen. Geen zorgen, met onze tips delen we hoe je dit kunt voorkomen en dan wordt treinreizen door India juist heel relaxed! In deze blog delen we welke verschillende treinklassen er zijn, hoe je weet waar je moet staan op het treinstation, waar je het beste treintickets kunt boeken en nog veel meer tips waar je rekening mee moet houden wanneer je met de trein reist door India!
In India is de trein het populairste vervoersmiddel onder locals en onder toeristen. Je verwacht het niet, maar dit is wat ons betreft de enige plek waar je echt tot rust kan komen tijdens je rondreis door India. Overal waar je loopt, rijdt of zelfs slaapt in je hotelkamer hoor je de hele dag en nacht toeters van de riksja's, auto's en scooters. De toeters in India zijn zo hard dat je gek wordt van het geluid en daarom raden we aan niet met de bus of taxi te reizen door India. De trein is de enige plek in India waar je een paar uur geen toeters hoort en daarom vonden wij met de trein reizen door India juist zo relaxed!
✈ Internet in India: Helaas is je Nederlandse internetabonnement niet beschikbaar in India. Bij de meeste hotels heb je echter wel Wi-Fi, maar wil je liever altijd en overal internet hebben dan raden we een eSIM aan. Dit is een digitale simkaart die je toegang geeft tot lokaal 4G- of 5G netwerken. Ideaal dus wanneer je liever niet offline wilt zijn! Via de website van Airalo kun je een eSIM aanschaffen.
Om je reis met de trein in India zo goed mogelijk te laten verlopen, delen we in deze blog alle tips waar wij tegenaan zijn gelopen en die wij dus al voor je uit hebben gezocht.
Wanneer je een rondreis door India gaat maken, zal je merken dat iedereen graag helpt bij het boeken van treintickets. Vroeger kon je namelijk niet makkelijk zelf treintickets boeken en daar werd natuurlijk gebruik van gemaakt door oplichters door drie keer het bedrag te vragen en hier veel winst op te maken. Tegenwoordig kun je heel eenvoudig zelf treintickets boeken via de app van IRCTC (als je in India bent) of via de website van 12go. Laat je dus niet oplichten en regel je treintickets zelf! Meer informatie over het boeken van treintickets lichten we later toe in deze blog.
In Nederland heb je eerste- en tweede klasse stoelen in de trein, maar in India heb je meer dan 10 verschillende klassen. Het is daarom goed om van tevoren te weten wat welke klasse inhoudt zodat je zo relaxed mogelijk reist en een goede keuze kan maken. Daarom lichten we hieronder de belangrijkste treinklassen toe.
Unreserved of General class, met de afkorting 2S, is de laagste klasse van de trein in India. Dit is de klasse die op sommige trajecten uitpuilt van de mensen, waar mensen op de trein zitten of uit de deur hangen. In deze klasse heb je geen vaste zitplaatsen en geldt: als de trein vol zit, kan je er niet meer bij. En met vol bedoelen ze dus écht vol. In deze klasse reizen de mensen die weinig geld hebben en dus de armste groepen Indiërs. Dit is wat ons betreft de klasse die je wilt vermijden. Wil je echt een keer een lokale ervaring? Dan kan je eens een uurtje meereizen in de Unreserved Class. Voor langere afstanden raden we deze klasse af.
AC Chair Car, met de afkorting CC, is een zitklasse waar je vaste stoelnummers toegewezen krijgt. Er zijn 2 + 3 stoelen per rij en er is airco. Dit is een fijne klasse om te reizen voor korte stukken van een paar uur of wanneer je overdag reist. De beenruimte in deze klasse is goed voor ons Nederlanders. Wij zijn zelf 1,79 meter en 1,91 meter en hadden meer dan genoeg beenruimte. Daarnaast kunnen de stoelen ook ver naar achteren en zijn de stoelen zacht.
Executive Class Chair Car, met de afkorting EC, is ook een zitklasse met vaste stoelnummers en airco. Het enige verschil tussen EC en CC is dat er niet 2 + 3 stoelen per rij zijn zoals bij CC, maar 2+2 stoelen per rij. Dat betekent dat de stoelen breder zijn en je dus iets meer ruimte hebt. Wanneer je met z'n tweeën reist, heb je dus ook nooit iemand naast je. Deze klasse is uiteraard wel wat duurder dan CC.
Sleeper Class, met de afkorting SL, is de goedkoopste klasse met slaapbedden en wordt vooral gebruikt op lange afstandstrajecten in India. Er is geen airco, maar de ramen kunnen wel open. Daarnaast zijn er geen vaste bednummers en daarom is het vaak overboekt en een stuk drukker in deze klasse. Ben je een backpacker en moet je op je budget letten? Dan kun je overwegen te reizen in de Sleeper Class. Wij hebben zelf niet met deze klasse gereisd, maar wel van locals gehoord dat je soms de hele nacht moet staan.
Een fijne klasse om mee te reizen tijdens langeafstanden en nachttreinen is de AC Third Class met de afkorting 3A. In deze klasse heb je vaste bednummers en hoef je je bed niet te delen met andere. Er is daarnaast ook airco en er zijn stopcontacten die je deelt met je medereizigers. In deze klasse krijg je ook dekens en kussens voor een fijne nachtrust. Er zijn per coupé 6 bedden: Upper, Middle en Lower. Dit is verdeeld in twee rijen waardoor er per rij 3 bedden boven elkaar hangen. Overdag is het middelste bed altijd opgeklapt zodat mensen op de onderste bedden rechtop kunnen zitten.
Probeer het middelste bed altijd te vermijden! Je kunt bij dit bed niet rechtop zitten en je bent afhankelijk van je medereizigers wanneer je naar bed kan. Reis je alleen? Dan raden we het bovenste bed aan. Je kunt dan als je wil het hele traject slapen en je hoeft je bed niet te delen met andere. Naast iedere coupé heb je ook een gangpad waar slechts 2 bedden op elkaar zijn gestapeld en er is een groot raam waar je naar buiten kan kijken. Als je met z'n tweeën reist, raden we aan deze bedden te boeken zodat je je eigen hoekje hebt. Deze bedden heten Lower Side en Upper Side.
AC Tier Second Class, met afkorting 2A, is ook een slaapklasse met airco, maar net wat luxer dan 3A. Er zijn gordijnen om je coupé af te sluiten en het donkerder te maken. Je hebt een lichtje per bed en ieder bed heeft een eigen stopcontact. Daarnaast bestaat een coupé uit slechts 4 bedden waarbij er 2 bedden op elkaar zijn. Dit is wat ons betreft één van de meest comfortabele klasse van de trein in India en daarom raden we altijd aan om deze klasse te boeken. Helaas zit deze klasse ook snel vol en zal je soms op 3A aangewezen zijn. In 2A reizen veel zakenlui en rijke Indiërs. Soms zitten zij ook in 3A wanneer 2A niet meer beschikbaar is.
AC First Class (afkorting 1A) is de hoogste van de trein in India. Deze klasse zit binnen no time vol en ons is het niet gelukt om tijdens onze rondreis door India een plekje te bemachtigen. Bij 1A heb je een eigen coupé met 2 bedden die afsluitbaar is met deuren. Dit is dus de meest veilige manier van reizen door India. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan dus voor backpackers is deze klasse niet geschikt.
Tot een paar jaar geleden was het niet mogelijk zelf treintickets in India te boeken. Je moest dit doen via het station waar lange rijen stonden. Er stonden veel oplichters van reisbureaus die voor veel geld tickets voor je konden kopen. Tegenwoordig kun je het zelf heel makkelijk regelen en raden we aan om alle reisbureaus en iedereen die je wilt helpen te negeren.
Sinds kort heeft Indian Railway het mogelijk gemaakt om via de officiële website treintickets te boeken. Het beste is om dit te doen via de IRCTC app. Een account aanmaken vergt veel tijd en frustratie, want de app en de website zit vol met bugs. Je wordt steeds uitgelogd en mij kostte het 2 uur om een account aan te maken.
Daarnaast heb je een Indiaas telefoonnummer nodig om een account aan te maken. Je kunt dus pas een account aanmaken wanneer je in India bent. Het nadeel is dat veel populaire trajecten snel vol zitten en je dan al te laat bent met treintickets boeken. Ons is het wel gelukt om treintickets op deze manier te boeken voor sommige trajecten, maar wel met een hoop frustratie. India was onderdeel van onze 1-jarige wereldreis en wij waren altijd flexibel in dagen en tijden. Ben je niet flexibel en ga je slechts 2 of 3 weken naar India? Zorg dan dat je je treintickets van tevoren regelt. Hoe je dat doet, lees je hieronder.
Gelukkig kan je ook online eenvoudig treintickets regelen, zonder Indiaas telefoonnummer! Dat maakt het vanaf nu ook mogelijk om voor populaire trajecten alvast tickets te boeken zodat je zeker bent van een plekje. Via de website van 12go kun je online tickets kopen. We hebben deze website zelf ook gebruikt en kunnen je dit zeker aanraden. Je betaalt een kleine commissie aan 12go, maar dan ben je wel zeker van de gewenste datum!
Nu je je treintickets hebt geboekt, is het belangrijk om te weten hoe het treinstation eruitziet en waar je moet staan. Je hebt vaak maar 2 minuten om in te stappen dus het is belangrijk om op de goede plek te staan. Tot een aantal jaar geleden moest je je online tickets inwisselen voor een fysiek ticket. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer nodig en ontvang je een e-ticket. Op je e-ticket staat belangrijke informatie die laat zien waar je jouw stoel of bed kan vinden.
Treinnummer: dit is een belangrijk nummer waaraan je herkent op welk perron je trein aankomt. Het treinnummer bestaat uit 5 cijfers. Op ieder station hangt een bord waar je alle vertrektijden en treinnummers ziet staan en vanaf welk perron ze vertrekken
Klasse: Dit is de afkorting van de klasse die je geboekt hebt en is goed om te weten wanneer je op het perron staat te wachten. De afkortingen van de klassen staan ook aangegeven op de trein zelf.
Wagonnummer: Het wagonnummer bestaat uit bijvoorbeeld 1 letter en 1 cijfer. Dit is de wagon waar je jouw bed of stoel vindt en dit is de plek waar je moet wachten op het treinstation. Op bijna ieder station hangen digitale borden met een 'coachnumber'. Dit is bijvoorbeeld 1A, zoals op onderstaande foto te zien is. Je moet bij het juiste bordje wachten zodat het instappen binnen 2 minuten kan gebeuren. Je hebt vaak geen tijd om het hele perron over te moeten lopen om op zoek te gaan naar het juiste wagonnummer. Geloof me, de treinen in India zijn héél lang! Twijfel je waar je moet staan? Vraag het dan aan de locals, die zijn altijd bereid om te helpen.
Bednummer: Dit is het nummer van je bed of stoel. Wanneer je in de juiste wagon zit, zal je op zoek moeten gaan naar je bednummer.
In de meeste klassen, en zeker in de klassen met airco, zijn er toiletten aanwezig. Je kunt natuurlijk niet 10 uur lang je plas ophouden. De toiletten bestaan uit een Westers zittoilet en uit een gat in de grond (hurktoilet). De toiletten worden tussendoor schoongemaakt, net als de wagon, maar natuurlijk kun je pech hebben met hoe schoon het is. Het blijft tenslotte India. Mijn advies is aan alle vrouwen: ga naar de wc als de trein stilstaat en gebruik het hurktoilet. Het hurktoilet is vaak schoner dan een zittoilet, maar omdat de trein wiebelt is het niet aan te raden om dit rijdend te doen. Vergeet ook niet om altijd een rolletje wc-papier en desinfecterende handgel mee te nemen! Twee onmisbare items tijdens een rondreis India...
In alle klassen met airco wordt er van alles en nog wat verkocht qua eten en drinken. Voor een prikkie drink je hier een verse chai (lokale thee) en je kunt er zelfs warme maaltijden en snacks kopen. Op sommige trajecten zit er eten en drinken inbegrepen bij je ticket. Ik heb helaas niet kunnen achterhalen waarom het bij het ene ticket wel en bij het andere ticket niet inbegrepen is. Je ziet het vanzelf wel of je eten krijgt!
Iets wat ook heel tof is, is dat je bij de grote stations online eten kan bestellen bij restaurants. Ze komen dit helemaal brengen naar je bed of stoel! Ideaal wat ons betreft. Je kunt online eten bestellen via de IRCTC app. Heb je deze app niet, vraag het dan even na aan je medereizigers.
Nu je weet welke klasse je het beste kunt boeken en waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen met de trein in India, heb ik nog een paar tips voor je om je reis nog comfortabeler te maken.
De beste tip die ik je kan geven is, zorg dat je je treintickets in India ruim op tijd boekt! Zeker de drukke trajecten zoals van Agra naar Varanasi en Varanasi naar New Delhi zitten al weken van tevoren al vol. Helaas is India wat dat betreft niet geschikt om te reizen op de bonnefooi. Zeker niet als je maar 4 weken of minder de tijd hebt. Zorg daarom dat je je route van tevoren uitstippelt en boek alle treinen op tijd. Als je nog niet in India bent, maar toch graag je tickets wilt boeken, raden we aan via 12go te boeken.
Zijn de treintickets voor je gewenste datum en tijd uitverkocht? Er zijn naast 'General tickets' ook speciale toeristentickets. Dit zijn iets duurdere tickets en mogen niet gebruikt worden door locals. Deze tickets zijn te koop via het station en zijn in beperkte hoeveelheid beschikbaar en alleen op populaire trajecten. Je kunt deze tickets ook aanschaffen via de website van IRCTC.
Zijn er geen toeristentickets en geen normale tickets meer beschikbaar? Dan zal je zien dat je alsnog een ticket kan kopen met de naam 'WL9, WL10" etc. WL staat voor waiting list en het cijfer geeft aan hoeveel wachtende je voor je hebt. De komende weken of dagen zullen er altijd mensen hun treinticket annuleren waardoor er weer een plekje vrij komt. Tot 4 uur voor vertrek kan je nog een treinticket krijgen, daarna niet meer. Is het al korter dan 4 uur dat je trein vertrekt en staat er 'chart prepared' en je treinticket is nog steeds niet bevestigd? Dan betekent het helaas dat er geen plek is en dat je nog steeds op de waiting list staat. Helaas hebben wij dit ook meegemaakt van de trein van Sawai Madhopur (Ranthambore National Park) naar Agra (Taj Mahal).
Wij kregen als tip van onze accommodatie om, ondanks dat we geen geldige tickets hadden, naar de trein te gaan en in te stappen in de klasse die we geboekt hadden. Zoek naar een leeg bed en ga daar zitten. Mochten er geen legen bedden zijn, vraag dan aan een local of je er bij mag zitten. Dit is vaak geen probleem. Wanneer de conducteur komt, laat je je waiting list ticket zien en houd je je van de domme. Als de trein rijdt, mag de conducteur je er namelijk niet meer uitzetten. Natuurlijk heb je wel een geldig ticket nodig en mag je niet zwart reizen dus de conducteur helpt je met het vinden van een beschikbare plek en bied je een nieuw ticket aan. Dit ticket is wel het dubbele van wat je eerder betaald hebt, maar je bent wel zeker dat je mee mag reizen. Het geld dat je eerder hebt betaald, wordt teruggestort op je rekening waarmee je betaald hebt.
Je bagage leg je onder de bank van je bed of wanneer je in de zitklasse zit bovenin de bagagebakken. Zeker tijdens nachttreinen raden we aan om je bagage op slot te doen om eventuele diefstal te voorkomen. Met een backpack kun je dit eenvoudig doen met een flightbag en TSA slot. Sowieso is een flightbag aan te raden om over je backpack te doen, omdat het onder de banken vies kan zijn.
In de hogere klassen met airco zoals 3A, 2A en 1A krijg je dekens en kussens. Dit wordt altijd na één keer gebruik gewassen, maar omdat Indiërs alles met de hand wassen kunnen er nog steeds vlekken op zitten. Heb je geen zin om iemands anders bloedvlekken te zien? Dan is het aan te raden om een lakenzak mee te nemen. Dit is een kleine laken die je om jezelf en je kussen heen kunt doen en is een stuk hygiënischer.
Als je reist in een klassen waar airco is, raad ik je aan om altijd een vestje mee te nemen. De airco kan namelijk erg koud staan en dan is een vestje wel fijn. Daarnaast zijn oordopjes en een slaapmasker ook onmisbaar tijdens het reizen met de trein door India.
Als je ergens in contact komt met de lokale bevolking dan is het wel in de trein! Iedereen is in voor een praatje en benieuwd waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Maak dus contact en leer meer over de Indiase cultuur!
Stap je niet bij het eindstation uit, maar ergens tussendoor op de route? Meestal heb je slechts 2 minuten om in- en uit te stappen. Houd dus altijd Google Maps in de gaten wanneer je er bijna bent. Zorg dat je al je spullen klaar hebt staan of ga alvast in de gang staan zodat je niet het station mist! Er wordt namelijk niet omgeroepen bij welk station je bent dus je bent zelf verantwoordelijk om op tijd uit te stappen.
Bestel een interessante reisgids voor India
Vind goedkope vliegtickets naar India
Reserveer treintickets in India
Bekijk hier alle tours in India
Bestel handige reisartikelen voor je reis naar India
Bekijk hier onze Backpack Inpaklijst!
Benieuwd naar hoe onze rondreis naar India eruit zag? Bekijk dan de hoogtepunten op Instagram en vergeet ons niet te volgen voor meer inspiratie!
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
- Rondreis India in 2, 3 of 4 weken | De ultieme reisroute
- Bezienswaardigheden New Delhi, India: dit zijn de leukste tips!
- Jaipur bezienswaardigheden: 20 tips voor de roze stad in India
- Wat te doen in Jodhpur? 10 x bezienswaardigheden en tips
- Tijgers in India spotten? Bezoek Ranthambore National Park!
- Taj Mahal in India bezoeken? Alle tips op een rijtje!
- Varanasi (Benares): tips voor de heiligste plek van India
- Tuktuk huren Sri Lanka? Maak een onvergetelijke rondreis!
- Rondreis Sri Lanka in 2, 3 of 4 weken | De ultieme reisroute
- Maafushi: 10 x tips voor een goedkope vakantie Malediven
- Fulidhoo: 10 tips voor het mooiste eiland van de Malediven
- Eilandhoppen Malediven | Route voor een goedkope vakantie!
Blijf op de hoogte van de nieuwste reisblogs, tips voor toffe bestemmingen, kortingsacties en de nieuwste reisartikelen!
ONZE BELOFTES
✔️ Voor 23:30 uur besteld = morgen in huis*
✔️ Gratis verzending vanaf 39,-
✔️ 30 dagen bedenktijd
✔️ 2 jaar zorgeloze garantie
KLANTENSERVICE
VEILIG WINKELEN
© 2024 Reismonkey. Alle rechten voorbehouden - KVK: 75968088 - BTW: NL860461464B01