september 14, 2018

Tussen het studeren en werken door is een stedentrip ideaal om even uit de dagelijkse sleur te ontsnappen. Tegenwoordig is vliegen spotgoedkoop en zit je binnen een paar uurtjes in een andere wereld. Je stapt uit het vliegtuig of de trein en proeft rustig de sfeer. Je ontdekt de stad en bezienswaardigheden, proeft het lokale eten en ontdekt de terrasjes en het uitgaansleven.

De bekendere grote steden zoals Londen, Parijs, Rome of Barcelona zijn leuk om een keer naar toe te gaan, maar deze steden worden overspoeld door toeristen uit de hele wereld en de hotels en het eten zijn erg prijzig. Stap een keer uit je comfortzone en ontdek eens een andere onbekendere stad. Een weekend naar Sofia is wat ons betreft een absolute aanrader. Binnen een kleine 3 uur zit je er en als je heel goed zoekt, kun je een retourtje boeken vanaf 20 euro.

Het leven in Sofia is erg goedkoop. Voor zo’n 10 euro scoor je een uitgebreid diner en kan je kiezen uit heerlijke en betaalbare gerechten. De Bulgaarse keuken is heerlijk en uitgebreid. Als je van vlees houdt, zit je goed maar er is ook meer dan genoeg voor de vegetariër. Een biertje in Sofia in de restaurants en clubs kost ongeveer €1,80 voor een halve liter. Erg goedkoop dus.

Natuurlijk zijn er de bekende highlights die je zeker gezien moet hebben in Sofia. Denk daarbij aan de Alexander Nevski Kathedraal of de Sint Nikolas Russische kerk.

Ik wil je in deze blog wat geheime tips geven die je niet overal kunt vinden, maar wel zeker aanraders zijn om te doen in Sofia.

1. Gratis Foodtour Balkan Bites

Benieuwd naar het eten in Bulgarije? Een absolute aanrader als je in Sofia ben is de Balkan Bites foodtour. Dit is de enige gratis foodtour in Europa en misschien wel in de hele wereld. Tijdens deze foodtour loop je met een groep de stad rond naar traditionele Hongaarse restaurants. In al deze restaurants krijg je iets typisch Bulgaars te eten. Ik kan je vertellen, het smaakt allemaal even lekker en bijzonder. Terwijl je door de stad loopt, krijg je ook nog wat informatie over de stad en de historie. De gidsen zijn enthousiast en spreken goed Engels. De tour start elke dag om 14:00 en het verzamelen is een kwartiertje eerder in het Park Crystal voor het grote beeld van Stefan Stambolov. Het is een superleuke manier om het lokale eten te leren kennen en misschien al kan kijken waar je ’s avonds kan gaan eten. Inschrijven kan via deze site: http://www.balkanbites.bgmaar is niet noodzakelijk.

2. Sofia Pub Crawl

Wil jij het nachtleven in Sofia ontdekken? Dan moet je zeker de Sofia Pub Crawl gaan doen! Dit is een dagelijkse kroegentocht waarbij je naar 5 verschillende kroegen en discotheken gaat. De verzamelplek is net als de Foodtour in Park Crystal. De prijs is 10 euro en de tocht begint ’s avonds om 9 uur. Ik kan je vertellen dat je absoluut waar voor je geld krijgt. Bij elke bar krijg je een shotje of een biertje en je krijgt gratis entree bij de clubs. Je gaat met een leuke groep op stap en leert mensen kennen uit heel Europa. Wij waren hier op zaterdag en er waren 70 mensen die meededen met de kroegentocht. Een gezellige boel! Door de weeks ga je wat meer naar de undercover en lokalere tentjes waar je anders niet snel naar binnen zou stappen.

3. 5L Speakseasy bar

Trek in een cocktail? Dan raden wij je de 5L speakseasy bar aan. Deze cocktailbar is anders dan andere cocktailbars. Het is lastig te vinden en van buiten lijkt het een woonhuis. Als je eenmaal binnen stapt, kom je in een soort grote boekenkast terecht. Daar is een deur met 50 sleutels waarvan 1 sleutel je naar binnen zal leiden. Als je deze gevonden hebt en binnen bent is het tijd om een cocktail te bestellen. Een Mojito zal je hier niet snel vinden. Je hoeft slechts aan te geven welke sterke drank jij lekker vindt en zij maken er werkelijk fantastische cocktails van voor slechts 5 euro per stuk. Het concept vinden wij erg leuk. Het is een hele belevenis.

4. Vitosha mountain

Ben jij een actieveling? Of wil je je kater van de Pub Crawl de vorige dag er uit zweten? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Vitosha mountain! Via de app Taxime kun je makkelijk aan een betrouwbare taxi komen. Deze app is vergelijkbaar met Uber. Voor een ritje vanuit het centrum van Sofia naar de Vitosha mountain ben je ongeveer 10 euro kwijt. Met de kabelbaan kun je vervolgens in 30 minuten omhoog komen. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de stad Sofia. Hier kun je kiezen voor een leuke hike. Als je bij de lift naar links gaat en langs het restaurant loopt, kun je daar mooie hikeroutes doen, in de wolken lopen en sneeuwballen gooien gemaakt van eeuwige sneeuw. Ook kun je er heerlijke wandelingen maken. Vergeet niet te kijken hoe laat de laatste lift terug gaat, anders is het lastig aan een taxi te komen en zullen ze vanuit het restaurant moeten bellen voor een taxi. Ga daarom niet te laat naar de berg!

Wat ons betreft is Sofia de perfecte stad om een weekendje te vertoeven. Er zijn genoeg mogelijkheden en het is overal spotgoedkoop.