september 09, 2019

Hiken door de rijstvelden van Sapa is iets dat je gedaan moet hebben tijdens je reis door Vietnam. Sapa is een gebied in het noorden van Vietnam, dichtbij de grens met China, waar je ontelbaar veel rijstvelden en authentieke dorpjes vindt. Sapa staat bekend om de fantastische trekkings die je er kunt doen waarbij je de geweldige natuur kunt bewonderen.

Sapa Vietnam

Hoe kom je er?

Sapa ligt in het noorden van Vietnam en is dus het makkelijkst bereikbaar vanuit Hanoi. Het snelste (en goedkoopste) is om de slaapbus te nemen die je in 6 uur naar Sapa brengt. Je vertrekt 's avonds vanuit Hanoi en komt rond 03:00 uur aan in Sapa. Je mag nog tot 06:00 uur blijven slapen in de bus. Een busticket kun je makkelijk bij je hostel regelen of bij een winkeltje in Hanoi.

Je kunt ook de trein pakken naar Sapa. Deze is wel een stuk duurder dan de slaapbus en brengt je in 8 uur naar Lao Cai. Vanaf Lao Cai is het nog een uur rijden met een minivan naar Sapa. De keuze is dus makkelijk gemaakt!

Sapa Vietnam

Zelf regelen of een tour?

Bij aankomst in Sapa kun je makkelijk zelf een trekking regelen. De vrouwelijke gidsen, ook wel Hmong vrouwen genoemd, staan je op te wachten zodra je de bus uitstapt. Je weet van te voren niet hoe de trekking zal zijn met één van deze gidsen en daarom regelden wij vanuit Hanoi een tour bij een Nederlandse organisatie. Bij Eric van Get Up & Go Vietnam regelden wij een 5-daagse tour naar Sapa, Cat Ba en Lan Ha Bay. In Hanoi kun je langs gaan bij zijn kantoor waar hij je heel graag adviseert. Hij woont al een tijd in Vietnam en kan je ook adviseren over goede restaurants en leuke dingen die je in Hanoi kunt doen. De 5-daagse tour die wij hebben gedaan is zeker een aanrader!

Sapa Vietnam

Tweedaagse trekking of dagtrip?

Wij deden een tweedaagse trekking door Sapa. Ik adviseer je om minimaal 2 dagen een trekking te doen. Er zijn ook reizigers die een dagtrip doen, maar dan kom je helaas niet zo ver als met een tweedaagse trekking. De eerste dag ga je 15 km hiken waar je onderweg prachtige uitzichten en watervallen tegenkomt. Het is best avontuurlijk en redelijk pittig. Je loopt door de rijstvelden en moet soms door slootjes of beekjes lopen. Stevige wandelschoenen zijn zeker aan te raden, omdat het door modder en regen ook erg glad kan zijn. Onderweg lunch je bij lokale mensen thuis waar je het echte plattelandsleven kunt ervaren. In de avond slaap je in een guesthouse in het dorpje Ta Van. De tweede dag doe je een hike van 10km en kom je steeds hoger in de bergen waar je wederom prachtige watervallen kan bewonderen en uitzicht hebt op de rijstvelden. 

Sapa Vietnam

Sapa Vietnam

Beste reistijd

Sapa ligt hoog in de bergen waardoor het een stuk koeler is dan in de rest van het land. Wij bezochten Sapa in het regenseizoen, in juli. In het regenseizoen (maart t/m september) kun je in Sapa dagen regen verwachten, maar dat maakt het zeker niet minder leuk. Sterker nog, de rijstvelden zijn juist in deze periode op z'n mooist! In de wintermaanden (december t/m februari) kan het er fris zijn. De rijstvelden zijn dan ook geoogst waardoor de felgroene kleuren van tijdens de zomermaanden een stuk minder zijn. Maar nog steeds is het het waard om Sapa in de winter te bezoeken! 

Sapa Vietnam

Sapa is in één woord: geweldig! Ben je opzoek naar meer tips voor je rondreis door Vietnam? Bekijk hier al onze blogs over Vietnam. Heb ik je ook overgehaald om deze plek op je bucketlist te zetten?! Laat het weten in een reactie hieronder.