december 29, 2020

Boedapest, een stad vol mooie bezienswaardigheden, heerlijk eten en een goed uitgaansleven. Boedapest is zeker één van mijn favoriete steden in Europa door de diversiteit en de geweldige sfeer. Een stedentrip naar Boedapest moet dus zeker op jouw bucketlist komen! In deze blog lees je de 18 leukste bezienswaardigheden en activiteiten van deze prachtige stad.

Boedapest Bezienswaardigheden

Geschiedenis Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en wordt door de rivier de Donau eigenlijk door tweeën gesplitst. De stad bestaat pas sinds 1873 en bestond vroeger eigenlijk uit twee steden: Boeda en Pest. De steden zijn pas later samengevoegd en daarom zie je in Boedapest zoals wij dat nu kennen een duidelijk verschil aan beide kanten van de rivier. Zo is Boeda juist heel heuvelachtig en Pest wat vlakker. Beide gebieden hebben bijzonder veel bezienswaardigheden te bieden dus wat mij betreft is het het zeker waard om zowel Boeda als Pest te bezoeken.

Wat te doen in boedapest

10 x Boedapest Bezienswaardigheden

Wat zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden van Boedapest? Ik heb het hieronder voor je op een rijtje gezet! Om alle bezienswaardigheden en activiteiten te doen, raad ik je aan om hier minimaal vier dagen voor uit te trekken.

1. Het parlementsgebouw van Boedapest

Misschien is het parlementsgebouw wel het bekendste gebouw van Boedapest, maar dat neemt niet weg dat dit één van de mooiste bezienswaardigheden is! Het parlementsgebouw ligt aan de Donau aan de rechterkant, wat vroeger Pest was, en ik vind dit gebouw echt prachtig! Dit gebouw is één van de oudste wetgevende gebouwen van Europa en ook het grootste gebouw van Hongarije. Wij hebben helaas de binnenkant niet bekeken, maar dat schijnt ook de moeite waard te zijn. Ieder uur tussen 9:00 en 17:00 is er een wisseling van de wacht. Deze ceremonie is leuk om een keer meegemaakt te hebben. Als je moet wachten is het ook zeker geen straf om op of rondom het plein te vertoeven.

Wat te doen in boedapest
Wat te doen in Boedapest

2. Het Vissersbastion

Nog zo'n geweldig bezienswaardigheid van Boedapest: het Vissersbastion. Je vindt dit gebouw aan de andere kant van de Donau, aan de kant van Boeda. Deze kant is erg bergachtig waardoor je prachtige uitzichten hebt over de stad. Aan het einde van de 19e eeuw is dit panoramaterras gebouwd voor het 1000-jarig jubileum van Boedapest. Het is echt alsof je door een sprookje loopt door de witte natuurstenen, kastelen en prachtige torens. Vanaf het Vissersbastion heb je heel mooi uitzicht over de hele stad en het Parlementsgebouw zie je ook erg goed vanaf hier. Wat mij betreft mag dit echt niet ontbreken wanneer je Boedapest bezoekt!

Boedapest tips

Boedapest tips

3. De Matthiaskerk

De Matthiaskerk vind je eigenlijk direct naast het Vissersbastion en is een prachtige kerk in de zelfde bouwstijl als het Vissersbastion. Voor ongeveer 4 euro kun je de kerk ook van binnen bewonderen.

Boedapest bezienswaardigheden

Boedapest bezienswaardigheden

4. Het uitzicht vanaf de Gellért heuvel

We blijven nog even aan de kant van Boeda en gaan één van de heuvels van dit gebied beklimmen: de Gellért Heuvel. Vanaf deze heuvel heb je prachtig uitzicht op zowel Boeda als Pest en de vele bruggen die over de Donau gaan. Ik raad je aan om hier met zonsondergang heen te gaan zodat je de stad nog bij daglicht ziet én de ondergaande zon. Heb je geen zin om deze berg te beklimmen? Je komt er ook met de Hop on Hop off bus heen.

Boedapest bezienswaardigheden

Wat te doen in boedapest

5. De Kettingbrug van Boedapest

We gaan weer terug naar de andere kant van Boedapest en om daar te komen wandelen we over de Kettingbrug, wat op zich ook al een bezienswaardigheid is. De Kettingbrug is geopend in 1849 om de twee steden met elkaar te verbinden. Met 202 meter lengte was dit destijds één van de langste bruggen van Europa. Het is een prachtige brug met mooie torens en leeuwen beelden.

wat te doen in boedapest

6. De Grote Synagoge van Boedapest 

De Grote Synagoge van Boedapest heeft niet zomaar deze naam gekregen. Deze synagoge is namelijk de grootste van heel Europa en zelfs de één na grootste van de hele wereld! De synagoge werd in 1859 gebouwd en er is plek voor zo'n drieduizend mensen. Het is een mooi gebouw om te zien en zeker een bezoek waard tijdens je stedentrip Boedapest!

Boedapest tips

7. Sint Stefanusbasiliek

Wéér zo'n mooie bezienswaardigheid van Boedapest, de Sint Stefanusbasiliek. Dit is de grootste kerk van Boedapest en maar liefst 96 meter hoog. Je kunt de kerk voor ongeveer 2 euro van binnen bekijken én je kunt de trappen beklimmen naar de top voor uitzicht over de stad!

Boedapest tips

Boedapest tips

8. De Grote Markthal van Boedapest

Tegenwoordig vind je in bijna elke stad wel een markthal, zo ook in Boedapest. Deze grote overdekte markthal vind je aan de Pest kant en je kunt er terecht voor heerlijke lokale specialiteiten en souvenirs. Zeker leuk om even doorheen te lopen!

Boedapest bezienswaardigheden

Boedapest bezienswaardigheden

9. Het Heldenplein van Boedapest

Het Heldenplein is een mooi plein dat is aangelegd in 1896 om de duizendste verjaardag van de Hongaarse landname te vieren. Je vindt op dit plein mooie beelden en zuilen.

Boedapest bezienswaardigheden

10. Het stadspark en Vajdahunyad Kasteel

Achter het Heldenplein vind je een leuk stadspark, waar het zeker in de warme zomermaanden gezellig kan zijn. Midden in het park staat een kasteel genaamd Vajdahunyad. Het kasteel en de omliggende bouwwerken zijn bijzonder mooi door de verschillende bouwstijlen die gebruikt zijn. Verder kun je in het stadspark in de zomer een waterfiets of kano huren.

Boedapest bezienswaardigheden

Boedapest bezienswaardigheden

8 x Wat te doen in Boedapest?

Je kent nu de 10 mooiste bezienswaardigheden van Boedapest, maar daarnaast zijn er nog genoeg andere leuke dingen om te doen. Onderstaande acht activiteiten moet je gedaan hebben tijdens een stedentrip naar Boedapest!

11. Dwalen door de mooie straten van Boedapest

Boedapest is een oude stad en naast de vele bezienswaardigheden is het gewoon leuk om door het centrum te dwalen. Op elke hoek van de straat vind je wel een fotogenieke plek zoals een mooi gebouw of een oude kerk!

Wat te doen in Boedapest

Wat te doen in Boedapest

12. Wandelen langs de Donau

De Donau is niet te missen wanneer je in Boedapest bent. Langs de Donau vind je een bijzonder monument: tientallen bronzen schoenen. In april 2005 werden deze schoenen geplaatst door beeldhouwer Gyula Pauer en filmregisseur Can Togay. Het is een verschrikkelijk aandenken aan de Tweede Wereldoorlog. Joden werden namelijk toen naar deze oever van de rivier gebracht waar zij hun schoenen moesten uitdoen en vervolgens werden ze doodgeschoten en vielen ze voorover in het water. Wanneer je hier bent, sta dan even stil bij de Tweede Wereldoorlog.

Boedapest bezienswaardigheden

13. Een drankje drinken in een ruïne bar

Wat Boedapest uniek maakt, is het uitgaansleven met de zogenaamde "ruïne bars". Dit is typisch iets van Hongarije en echt super leuk! Kunstenaars kwamen ooit op het idee om oude vervallen gebouwen waar leegstand was om te toveren tot een bar met kunstwerken, live bands en meer. Je kunt hier 's avonds een drankje drinken of een dansje doen en overdag worden er exposities, markten en filmvertoningen gehouden. De bekendste ruïne bar en één van de mooiste is Szimpla Kert. Deze moet je zeker bezoeken tijdens je stedentrip, want anders heb je écht wat gemist!

Boedapest tips

Boedapest tips

Boedapest tips

14. Geniet van de lokale specialiteiten

Tijdens een stedentrip naar Boedapest hoef je niet bang te zijn dat je niet lekker kunt eten, want Hongaars is heerlijk! Probeer eens de lokale goulash als hoofdgerecht of lángos als snack. Ben je meer een zoetekauw? Probeer eens een echte Hongaarse strüdel!

Wat te doen in Boedapest

Wat te doen in boedapest

15. Relaxen in een badhuis

Wanneer je Boedapest intypt in Google zal je al gauw één van de badhuizen te zien krijgen. De stad staat namelijk bekend om de traditionele badhuizen waar je er maar liefst 125 van hebt! Nu hoef je ze natuurlijk niet allemaal te bezoeken. Er zijn een paar grote badhuizen waar je de hele dag kunt relaxen. Wij bezochten het Széchenyi badhuis en dat was het zeker waard. Zorg wel dat je vroeg in de ochtend gaat, want in de middag kan het er erg druk worden. 

Wat te doen in Boedapest

Wat te doen in Boedapest

16. Bezoek een traditioneel koffiehuis

Nog zo'n typisch iets van Boedapest: een traditioneel koffiehuis. Dit zijn oude, chique plekken waar je een heerlijke kop koffie kunt drinken. In de jaren 30 kwamen kunstenaars hier naar toe en dienden de koffiehuizen als ontmoetingsplek. Vandaag de dag kun je een bezoekje brengen aan deze koffiehuizen. De bekendste en zeker ook de mooiste is New York Palace Café. Overal vind je er prachtige muurschilderingen, kunstwerken, marmeren pilaren en kroonluchters. Er wordt geweldig piano gespeeld om de sfeer compleet te maken. Het is zeker geen goedkope plek, maar je krijgt er wel een mooie ervaringen voor terug!

Wat te doen in Boedapest

17. Relaxen op het Margit-Sziget eiland

Heb je een middagje over tijdens je stedentrip? Dan kun je in de zomer heerlijk relaxen op het Margit-Sziget eiland. Hier wordt het beroemde Sziget festival gehouden, maar wanneer dit niet is, is het een groen park waar je nog tot laat in de zon kunt zitten. In het najaar is het misschien wat te koud hiervoor, maar dan kun je er een leuke wandeling maken. 

Boedapest bezienswaardigheden

18. Dansen in Fogasház - Instant Club

Wil je echt goed uitgaan tot in de late uurtjes? Dan kun je dansen in Fogasház - Instant Club. Fogasház was de eerste ruïne bar van Boedapest en later gingen zij een samenwerking aan met Instant Club, waar een groot deel van het naastgelegen gebouw erbij kwam. Het is dus een ontzettend grote club geworden, met de sferen van de ruïne bar en in de grote kelder verschillende ruimtes met verschillende muziekstijlen. 

Boedapest bezienswaardigheden

Zo, dit waren al mijn 18 tips voor een bijzondere stedentrip naar Boedapest. Deze stad heeft echt mijn hart veroverd en ik kan je zeker aanraden om een lang weekend naar Boedapest te gaan! Ben je opzoek naar nog meer inspiratie voor een leuke stad in Europa? Dan moet je ook echt een keer Praag bezoeken! Deze stad heeft veel weg van Boedapest en vond ik ook zeker de moeite waard. Wat te doen in Praag lees je in deze blog.