september 07, 2021

Transsylvanië is een regio in het noordwesten van Roemenië waar je 100 jaar terug in de tijd gaat. Het grootste deel van deze regio bestaat voornamelijk uit platteland, waar nog gewerkt wordt met paard en wagen en eeuwenoude machines. Je bezoek aan Transsylvanië is daarom niet compleet zonder het plattelandsleven te hebben ervaren. In deze blog lees je waar je authentiek kunt overnachten in Transsylvanië en wat onze ervaringen zijn.

Transsylvanië platteland Roemenië

Transsylvanië

Sinds de 11e eeuw was Transsylvanië onderdeel van het Hongaarse rijk waardoor er veel invloeden te zien zijn van Hongarije. De eeuwen daarna vestigden ook steeds meer Saksen (Duitsers) zich in Transsylvanië. Zij hebben o.a. geholpen met het opbouwen van de handel. Transsylvanië bestaat daarom voor een groot deel uit platteland waar nog steeds wordt gewerkt op de ouderwetse manieren. 

✈ Beste reistijd: in de zomermaanden!

✈ Huurauto: Huur een all-in huurauto bij SunnyCars zodat je ook uitstapjes kunt maken in de omgeving en Roemenië verder kunt ontdekken

Transsylvanië platteland Roemenië

Hoe kom je in Transsylvanië?

Transsylvanië ligt in het noordwesten van Roemenië en is een ideaal gebied om een rondreis te maken. Wij combineerden het platteland van Transsylvanië met een stedentrip naar Cluj-Napoca en dat kan ik je zeker aanraden! In ongeveer 2 uur vlieg je van Nederland naar Cluj en vanaf het vliegveld kun je meteen een auto huren. Wij huurden een aantal dagen een auto om o.a. het platteland te ervaren, maar ook voor het bezoeken van Salina Turda (zoutmijnen die omgetoverd zijn tot een mini-pretpark) en het Middeleeuwse stadje Sighisoara. Een auto huurden we via SunnyCars. Hier ben je altijd all-in verzekerd dus dat is wel zo prettig op reis. Zeker wanneer je het platteland gaat bezoeken is dit ideaal omdat je snel een krasje kunt krijgen van steentjes. De wegen zijn namelijk niet overal even goed. Daar vertel ik je straks meer over.

Transsylvanië platteland Roemenië

Transsylvanië platteland Roemenië

Authentiek overnachten Transsylvanië

Om het plattelandsleven en het echte Roemenië te ervaren, hebben wij geslapen in het dorpje Curciu. Het lijkt alsof dit dorp heeft stilgestaan in de tijd. Even weg uit de hectiek van het altijd snelle Nederland, maar gewoon ultiem relaxen op een plek waar niets moet. Curciu ligt op 15 km afstand van de grotere plaats Mediaș, maar omdat wij vanuit Cluj-Napoca kwamen, reden we het dorp vanuit noordelijke richting binnen. Dat is al een beleving op zich, want al snel is de bewoonde wereld weg en zijn er geen asfaltwegen meer, maar simpele grindpaden. Met 10 km/u rijden we richting het dorp en onderweg komen we alleen een paard en wagen tegen. Nu weten we het zeker: wij gaan naar het platteland!

Transsylvanië platteland Roemenië

Transsylvanië platteland Roemenië

Tri Feresti Guesthouse

We sliepen in Tri Feresti Guesthouse. Sylvia is hiervan de eigenaresse. Het leuke aan slapen in een gastenverblijf is dat je op deze manier in contact komt met de lokale bevolking. Het huis heeft Sylvia gekocht van een Duitser en het huis heeft ze gerenoveerd. Gelukkig zijn de oude elementen wel bewaard gebleven en Sylvia leidt je graag rond in het huis. We hadden een mooie tweepersoonskamer met een gedeelde badkamer, een gedeelde keuken en een heerlijke tuin. In totaal kunnen er zeven personen slapen in het Guesthouse, maar toen wij er waren, hadden we het rijk voor ons alleen.

Transsylvanië platteland Roemenië

Transsylvanië platteland Roemenië

Gastvrijheid van Sylvia

Sylvia is echt de allerliefste host en vertelt je heel graag over het dorp, haar leven en het huis. Ze kan goed Engels en daarom hebben wij de communicatie als erg prettig ervaren. Soms weet ze een woordje niet, maar gelukkig heeft ze Google op haar telefoon die haar op weg helpt ;). Sylvia heeft voor ons het avondeten en het ontbijt verzorgd. Er zijn namelijk geen restaurants te vinden in het dorp en Sylvia kookte maar al te graag voor ons. Het avondeten was een traditionele Transsylvanische maaltijd waar we heel erg van genoten hebben! In de ochtend kregen we allemaal verse producten uit haar moestuin. Zelfgemaakte boter, kaas, jam, honing, eieren, verse druiven en nog veel meer verse dingen! 

Transsylvanië platteland Roemenië

Het dorp Curciu verkennen

Curciu is maar een klein dorpje en je bent er zo doorheen. Toch is het leuk om hier doorheen te lopen en naar de lokale mini supermarkt te gaan. Op het bankje voor de supermarkt zaten toen wij er waren twee oude mannen gezellig een biertje te drinken. Wij zijn natuurlijk super interessant als twee lange Hollanders en ze willen maar al te graag met ons praten. Helaas kunnen we elkaar niet verstaan, maar ze hebben de grootste lol. Het dorp heeft drie kerken die je kunt bezoeken. Ga ook zeker alle zijstraten in, want hier kun je kijken hoe iedereen woont. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk, iedereen zegt je gedag!

Transsylvanië platteland Roemenië

Transsylvanië platteland Roemenië

Deze items adviseren we om mee te nemen tijdens je reis naar Transsylvanië:

  • Als je zelf wilt gaan koken, adviseren we je om je boodschappen al gedaan te hebben. In het dorp vind je namelijk geen restaurants en alleen een kleine supermarkt. Je kunt ook vragen aan Sylvia of ze een maaltijd voor je kan bereiden.
  • Goede wandelschoenen om mooie wandelingen te maken door het dorp.
  • Een goede camera zodat je prachtige foto's kunt maken. Wij hebben zelf sinds kort een systeemcamera van Sony met een goede all-round lens en ik ben heel tevreden met het resultaat!
  • Packing Cubes om je koffer of backpack georganiseerd te houden.
  • Een opvouwbare paraplu, omdat er helaas wel eens een bui kan vallen.

Transsylvanië platteland Roemenië

Ook op reis naar Transsylvanië? Alle tips voor je op een rijtje!

 Vind goedkope hotels in Transsylvanië

 Boek een all-in huurauto in Transsylvanië

 Bestel een interessante reisgids voor Roemenië

 Vind goedkope vliegtickets naar Roemenië

 Reserveer tickets voor bezienswaardigheden en activiteiten in Transsylvanië

 Boek een rondreis naar Roemenië

 Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Roemenië

Leuke reisgidsen voor Roemenië:

Onze ervaring op het platteland van Transsylvanië was geweldig en ik zou het iedereen aanraden om ook te doen. Hier ervaar je wat mij betreft het échte Roemenië waar je de liefste mensen tegen komt. Combineer het platteland met de steden Cluj-Napoca, Sighisoara en Turda en ik weet zeker dat je een leuke rondreis gaat maken!

Lees ook: