september 07, 2021

Sighishoara is een Middeleeuwse stad in het hart van Transsylvanië wat zeker niet mag ontbreken wanneer je deze regio bezoekt. Het is een kleurrijke plaats waar het lijkt alsof de tijd 100 jaar heeft stilgestaan. Je kunt er dwalen door de kronkelige straten en genieten van het uitzicht vanaf de klokkentoren. In deze blog lees je de leukste bezienswaardigheden voor Sighișoara, hoe je er komt en waar je leuk kunt overnachten.

Sighisoara Roemenië

Hoe kom je in Sighisoara?

Sighisoara ligt in het midden van Roemenië en is daarom goed te bereiken vanuit verschillende plekken wanneer je een rondreis maakt. Wij bezochten Sighisoara als dagtrip vanuit Cluj-Napoca. Hier vind je het dichtstbijzijnde vliegveld waar je een rechtstreekse vluchtverbinding hebt met Nederland. Vanuit Cluj-Napoca huurden wij een auto en in ongeveer 2,5 uur rijd je naar Sighisoara. Wij huren altijd een auto bij SunnyCars, omdat je hier all-in verzekerd bent en dat is wel zo prettig als je op reis bent.

Je kunt ook vanuit het vliegveld van Sibiu naar Sighisoara rijden. Je hebt hier alleen geen rechtstreekse verbinding met Nederland, maar het is wel dichterbij, zo'n 1,5 uur rijden.

✈ Reistijd: 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam Schiphol

✈ Huurauto: Huur een all-in huurauto bij SunnyCars zodat je ook uitstapjes kunt maken in de omgeving en Roemenië verder kunt ontdekken

Sighisoara Roemenië

Bezienswaardigheden Sighisoara

Sighișoara is een klein stadje waar je eigenlijk in een halve dag tot één dag alle bezienswaardigheden hebt gezien. Alles ligt namelijk op loopafstand van elkaar en dat is ideaal. Zo heb je genoeg tijd om andere plekken in de regio te bezoeken. Wij bezochten o.a. Cluj-Napoca, de zoutmijnen Salina Turda en het platteland van Transsylvanië

Het oude centrum van Sighisoara

Het oude centrum van Sighisoara is één grote bezienswaardigheid. Het is leuk om gewoon lekker door het centrum te dwalen en zo veel mogelijk zijstraten in te gaan. De ene straat is namelijk nog mooier dan de andere. Je vindt hier veel oude gebouwen uit de Middeleeuwen en alles is ontzettend kleurrijk. 

Sighisoara Roemenië

De klokkentoren van Sighisoara

Je kunt er niet om heen wanneer je in Sighisoara bent: de klokkentoren. Overal in de stad zie je de klokkentoren uitsteken. Sinds de Middeleeuwen werd deze toren gebruikt als poorttoren om de stad te beschermen. Tegenwoordig is de klokkentoren een museum en kun je de klokkentoren beklimmen. De toren is 64 meter hoog waardoor je prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Kosten voor het museum en het uitzichtpunt zijn 16 lei, omgerekend zo'n 3,50 euro.

Sighisoara Roemenië

Sighisoara Roemenië

De stadsmuren van Sighisoara

Sighisoara is een oude stad en wordt omringd door stadsmuren. Tijdens de Middeleeuwen werden de stadsmuren gebruikt als bescherming tegen indringers. De stadsmuren van Sighisoara zijn nog goed intact gebleven en je komt ze vanzelf tegen wanneer je door het centrum loopt. 

Sighisoara Roemenië

Geboortehuis van Dracula

Eén ding waar Roemenen en vooral de inwoners van Sighisoara trots op zijn is de legende rondom Dracula. In heel Roemenië vind je kastelen die van Dracula geweest schijnen te zijn. In Sighisoara wordt beweerd dat Dracula er geboren is en daarom is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad het Geboortehuis van Dracula. Voor een paar euro kun je het huis in waar een klein museum gevestigd zit.

Sighisoara Roemenië

Piața Cetății

Het centrale plein in het oude centrum van Sighisoara is Piața Cetății. Het plein wordt omringd door gekleurde huizen en gezellige terrassen. Ga dus zeker een drankje of koffie drinken op het terras en geniet van alle mooie kleuren om je heen.

Sighisoara Roemenië

Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif

Vanuit het centrale plein kun je lopen richting Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif. Dit is een mooie katholieke kathedraal en zeker de straat er naar toe is alleen al de moeite waard. Vanuit de kathedraal kun je meteen naar de stadsmuren lopen, want die zitten daarnaast. 

Sighisoara Roemenië

Scara Şcolarilor

Scara Şcolarilor, ookwel 'scholieren trap' genoemd werd in 1654 gebouwd om de school en de kerk op de heuvel met elkaar te verbinden zodat het in elk jaargetij bereikbaar was. Het is een overdekte trap en heeft nu nog 175 traptreden. Het schijnt dat vroeger de trap ook werd gebruikt voor verloofde stellen. De man moest bij elke traptrede zijn vriendin kussen en haar naam zeggen. Als hij het één keer fout deed of een andere naam zei, gingen ze niet trouwen. En dan te bedenken dat er vroeger zelfs 300 traptreden waren.. Vandaag de dag kun je de trap beklimmen naar de kerk op de heuvel. Vanaf hier kun je de omgeving van Sighisoara goed bekijken

Sighisoara Roemenië

Lángos eten in Sighisoara

Naast de klokkentoren en in de straat van het Geboortehuis van Dracula zijn verschillende street food tenten te vinden waar ze Lángos verkopen. Lángos is van origine een Hongaarse snack, maar is overgewaaid naar Roemenië toen het land nog onderdeel was van het Hongaarse Rijk. Lángos is een soort gefrituurde deeg met een topping. Vaak kun je kiezen tussen kaas en room, chocolade of naturel. Het is een heerlijke snack of lunch!

Sighisoara Roemenië

Biserica Sfânta Treime

Buiten het centrum vind je een prachtige kerk, genaamd Biserica Sfânta Treime. Het is een Roemeens-Orthodoxe Kerk en ligt aan de Târnava Mare-rivier. De kerk werd in 1934 gebouwd en vanaf het centrum loop je er in 10 minuten heen. Helaas zijn wij niet binnen geweest, maar als jij dit wel gaat doen, laat mij dan vooral weten hoe het was!

Sighisoara Roemenië

Stadstour Sighisoara

Wil je alle bezienswaardigheden bezoeken en graag uitleg krijgen bij alles? Dan kan ik je adviseren een stadstour te doen. Op elke dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag kun je je opgeven voor een wandeling door de stad met een kleine groep. In 2 uur loop je door de hele stad en krijg je verhalen te horen van een Engelstalige gids. Op deze manier leer je de stad nog beter kennen. De actuele prijzen en tijden kun je hier bekijken.

Sighisoara Roemenië

Deze items adviseren we om mee te nemen naar Sighisoara:

  • Een lege maag zodat je de Lángos kan proberen!
  • Sneakers, om alles te zien zal je wel een stuk lopen en dan is het wel fijn om goede schoenen aan te hebben.
  • Een goede camera zodat je prachtige foto's kunt maken. Wij hebben zelf sinds kort een systeemcamera van Sony met een goede all-round lens en ik ben heel tevreden met het resultaat!
  • Packing Cubes om je koffer of backpack georganiseerd te houden.
  • Een opvouwbare paraplu, omdat er helaas wel eens een bui kan vallen.
  • Een LifeStraw zodat je altijd uit de kraan kunt drinken zonder extra smaakjes. 

Overnachten Sighisoara

Zelf verbleven wij niet in Sighisoara, omdat wij de stad bezochten als dagtrip vanuit Cluj-Napoca. Wil je toch in het centrum verblijven van Sighisoara dan kun je eens kijken naar 4 sterren Hotel Central Park Sighisoara. Hier slaap je al voor 60 euro per nacht en het ligt op loopafstand van het oude centrum. Het hotel wordt beoordeeld met een 9,1 dus beter ga je het niet krijgen!

Sighisoara Roemenië

Ook op reis naar Sighisoara? Alle tips voor je op een rijtje!

 Vind goedkope hotels in Sighisoara

 Boek een all-in huurauto in Sighisoara

 Bestel een interessante reisgids voor Roemenië

 Vind goedkope vliegtickets naar Roemenië

 Reserveer tickets voor bezienswaardigheden en activiteiten in Sighisoara

 Boek een rondreis naar Roemenië

 Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Sighisoara

Leuke reisgidsen voor Roemenië:

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ook het mooie stadje Sighisoara te bezoeken. Roemenië is een leuk land met vriendelijke locals en weinig massatoerisme dus ik zou zeker je tas inpakken en een rondreis door Roemenië maken!

Misschien vind je dit ook leuk: