februari 07, 2023
De zomervakantie is weer in aantocht. Nog een peer weekjes hard werken of leren en dan kunnen de Chromebooks en overvolle treinen weer tijdelijk in de remise. Hoorde je niet bij de vroegboekers die al in september hun reis uitgestippeld hebben, dan kan het kostenplaatje je doen schrikken. Hoe dan ook zijn vakanties de afgelopen maanden een stuk duurder geworden. Toch willen we met zijn allen graag op vakantie, zeker nu de magere coronajaren eindelijk achter ons liggen. Hier lees je hoe een betaalbare vakantie nog steeds binnen handbereik is dankzij een VPN.
Met een virtueel privénetwerk, afgekort tot VPN, breng je een veilige verbinding tot stand. Alle data die je vanaf je apparaat verstuurt, worden via een versleutelde tunnel naar de VPN-server geleid. Deze zorgt voor encryptie van alle data. Ze worden dus gecodeerd, zodat onbevoegden zoals cybercriminelen ze niet meer kunnen inlezen. Zo worden ze weer verder gestuurd naar de server van je eigen provider of een openbare server.
Het belangrijkste voordeel van een VPN is dat je daarmee al je online communicatie veiligstelt. Niemand kan meekijken met jouw online activiteiten, zelfs je eigen provider niet. Dat betekent dus ook dat je provider de bandbreedte in jouw specifieke geval niet meer kan afknijpen op piekmomenten. Waar een VPN ook uitermate geschikt voor is, is het afschermen van je IP-adres. Als de VPN-server je gecodeerde data doorstuurt, is voor de ontvanger alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Daarbij kun je eenvoudig je IP-adres veranderen door gewoon verbinding te maken met een andere VPN-server. Ook niet onbelangrijk om te vermelden is dat een goede VPN je meteen beschermt tegen malware en vele andere vormen van cyberoplichting.
Dat schakelen tussen verschillende VPN-servers kan verschillende voordelen opleveren. Wil je de snelste verbinding, dan kies je het best voor de meest dichtstbijzijnde server. Meestal staat deze keuze al standaard aangegeven. Maar je bent allerminst verplicht om een Nederlandse server te selecteren. Je kunt net zo goed voor een Australische, Vietnamese of Chileense VPN-server gaan. Als je dat doet, en je hebt eerst alle cookies gewist, zie je alle webcontent ineens in de taal van het land van de gekozen VPN-server verschijnen. Dat kan handig zijn om een nieuwe taal te leren, maar ook om regionale blokkades te omzeilen. Woon je bijvoorbeeld in China en is de toegang tot Facebook geblokkeerd? Dan kun je via een buitenlandse VPN-server alsnog toegang krijgen tot het platform.
De ontvanger ziet alleen het IP-adres van de server. En op basis van de locatie van dit IP-adres wordt bepaald welke content er al dan niet wordt getoond. Dat geldt voor gecensureerde content, maar ook voor dynamische prijzen. Dat wil zeggen dat verkopers hun prijzen aanpassen naargelang de plaats waar hun klanten vandaan komen. Meestal is het zo dat ze voor lokale consumenten lagere prijzen hanteren dan voor buitenlandse klanten. Luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuurbedrijven houden er wat dat betreft een lange traditie op na.
Het enige wat je moet doen om van deze lagere tarieven te profiteren is doen alsof je een lokale websitebezoeker bent. Act like a local, dus. Onthoud deze tip, want ook tijdens je vakantie zal deze nog goed van pas komen. Wil je bijvoorbeeld een ticket boeken via Turkish Airlines? Laat de ticketaanbieders links liggen, selecteer een Turkse VPN-server en ga rechtstreeks naar de website van Turkish Airlines. Zo kun je al snel tientallen euro’s besparen op je vliegtickets. Het is ook zeker de moeite waard om verschillende VPN-servers uit te proberen. Ook voor bezoekers uit bepaalde landen kunnen lagere prijzen gelden. Met een Keniaanse VPN-server kun je aanzienlijk goedkoper uit zijn voor een hotel in Europa, terwijl Japanse bezoekers vaak het omgekeerde geval ervaren.
Op dezelfde manier kun je ook spelen met diverse valuta. Kost een iPhone in de VS 400 dollar en in Nederland 400 euro? Dan kies je de Amerikaanse VPN-server om vervolgens de officiële webstore te bezoeken. Let wel op de verzendkosten als je het vanuit Amerika laat versturen. Ook niet onbelangrijk is om na te gaan of je bank een tarief rekent voor transacties in andere valuta. Ga er dus niet meteen van uit dat je voordeliger uit bent, maar maak eerst een rekensommetje.
Het ticket is geboekt, je hebt een leuk hotel en de huurauto staat op je vakantiebestemming op je te wachten. Eenmaal op het treinstation of de luchthaven open je nog snel je internetbankierenapp om wat extra centjes over te maken. Dat gratis openbare netwerk komt dan mooi uit. Toch is dit juist de meest riskante situatie waarin je financiële transacties kunt verrichten. Iedereen die zich op dezelfde luchthaven of treinstation bevindt zou zomaar mee kunnen kijken met wat jij online doet. Het is namelijk treurig gesteld met de veiligheid van openbare netwerken.
Dat geldt dus ook voor de gratis wifi die je in je hotel kunt gebruiken. Fijn, als je ’s avonds nog even wat Nederlands nieuws wilt lezen. Of alvast een online ticket wilt kopen voor je museumbezoek van morgen. Het is dus heel begrijpelijk als je toch verbinding maakt met het aanwezige wifinetwerk. Maar schakel voor je dat doet toch even een VPN in. Zo weet je zeker dat je meekijkers buiten de deur houdt en je bij thuiskomst geen honderden of duizenden euro’s lichter bent.
Blijf op de hoogte van de nieuwste reisblogs, tips voor toffe bestemmingen, kortingsacties en de nieuwste reisartikelen!
ONZE BELOFTES
✔️ Voor 23:30 uur besteld = morgen in huis*
✔️ Gratis verzending vanaf 39,-
✔️ 30 dagen bedenktijd
✔️ 2 jaar zorgeloze garantie
KLANTENSERVICE
VEILIG WINKELEN
© 2024 Reismonkey. Alle rechten voorbehouden - KVK: 75968088 - BTW: NL860461464B01