december 21, 2022
We moeten er allemaal meer op gaan letten: onze voetafdruk op het milieu. Reizen is niet bepaald duurzaam en wanneer je vaker op vakantie gaat, zal je het vast wel eens van anderen gehoord hebben dat het vliegtuig erg vervuilend is. Dat is inderdaad zo en daarom is het belangrijk om wél je steentje bij te dragen op andere vlakken. Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker voor de maatschappij waar we nu in leven. Probeer bijvoorbeeld wat vaker het vliegtuig om te wisselen voor de trein en eet zo veel mogelijk lokaal. We willen dat je na het lezen van deze blog bewust bent van het feit dat je ook op andere manieren duurzaam kunt reizen. In deze blog delen we daarom 12 tips om je vakantie duurzamer te maken én delen we 8 bonustips om thuis ook duurzamer te leven!
Wanneer iemand voor de zoveelste keer aan je vraagt: 'heb je geen vliegschaamte?', probeer dit dan niet persoonlijk op te vatten. Diegene koopt misschien iedere maand nieuwe kleding, gaat elke dag met de auto naar zijn werk en verbruikt veel plastic in het huishouden. Mensen hebben tegenwoordig al gauw een uitgesproken mening en kijken vaak niet naar hun eigen voetafdruk op het milieu. Het is belangrijk om je er wel bewust van te zijn wat voor effect reizen op het milieu heeft. In deze blog geven we je 12 tips om duurzamer te reizen, maar daarnaast is het ook belangrijk om thuis meer te letten op duurzaamheid. Onderaan deze blog geef ik daarom 8 bonustips welke je thuis meteen kunt toepassen om duurzamer te leven.
Een vliegtuig belast het milieu 7 tot 11 keer meer als dezelfde reis met de trein. Het is dus algemeen bekend dat een vliegtuig één van de vervuilendste voertuigen is om mee te reizen. Het verschil tussen de trein en het vliegtuig is zelfs het grootst qua vervuiling op korte afstanden. Probeer dus bij vluchten van slechts een paar uur het vliegtuig om te ruilen voor de trein. Het is heel begrijpelijk dat je die lange vlucht naar Rio de Janeiro niet kunt vervangen voor de trein, maar probeer dan in het land zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen en boek geen binnenlandse vluchten.
Zeker in Europa is het treinnetwerk heel goed geregeld waardoor het eigenlijk niet nodig is om het vliegtuig te pakken voor zulke korte afstanden. Op de website van NS Internationaal kun je treintickets voor heel Europa aanschaffen. Kijk ook eens naar boottochten i.p.v. vliegtuigen. Zo gingen wij met DFDS Seaways naar Newcastle in Engeland i.p.v. met een korte vlucht. Op de website van Direct Ferries vind je ook veel boottochten. Je kunt ook kiezen voor de bus i.p.v. de auto. In Europa zijn er veel gedeelde busreizen te vinden via Flixbus. Je reist dan met een comfortabele bus naar je bestemming en het is ook nog eens erg goedkoop.
Wij zijn fan van zo veel mogelijk lokaal eten. Het is vaak lekkerder, je leert meer over de cultuur, betaalt minder én het is ook nog eens beter voor het milieu. Lokaal eten betekent vaak dat locals zo veel mogelijk gebruik maken van lokale producten. Het voordeel van lokale producten is dat het geen lange reis hoeft af te leggen en het niet geïmporteerd hoeft te worden. Daarbij steun je ook de lokale boeren en de lokale bevolking.
Er bestaat niet zoiets als duurzaam vliegen, máár je kunt er wel voor zorgen dat het vliegtuig minder verbruikt door minder mee te nemen. Hoe zwaarder het vliegtuig is, hoe meer kerosine het verbruikt en hoe meer CO2 uitstoot. Reis dus de volgende keer met alleen handbagage of beperk je gewicht tot slechts 10 kg. Toen wij 2 weken naar Jordanië gingen, reisden we voor het eerst met alleen handbagage en dat is ons goed bevallen. Je kunt in een trolley of in deze handbagage rugzak veel kwijt. Zeker wanneer je compressie packing cubes gebruikt kun je je handbagage compact indelen. Daarnaast scheelt het ook nog eens onwijs veel geld. Voor ruimbagage moet je bij steeds meer maatschappijen flink bijbetalen dus daar kun je al heel erg op besparen.
In het buitenland kun je vaak niet het water uit de kraan drinken en ben je al snel aangewezen op het kopen van plastic flessen water. In je hotel krijg je ook vaak een klein flesje water. In Jordanië kregen we zelfs bij het hotel meerdere gesloten bekertjes water. Laat deze kleine flesjes of bekertjes staan aangezien het onwijs veel plastic is voor slechts één glas water. Schaf daarentegen een waterfilter aan en neem deze mee om duurzamer te reizen. Met een waterfilter kun je uit iedere kraan of rivier drinken, omdat het 99,99% van de bacteriën filtert waardoor het veilig is om uit de kraan te drinken. Wij hebben zelf met de LifeStraw Go 2-stage filtration water uit de rivier in Indonesië gedronken, maar ook uit de kraan in Kuala Lumpur. Tegenwoordig hebben we de LifeStraw omgeruild voor de Sawyer Waterfilter SP128 vanwege het formaat en de optie om water in een waterzak te doen. Met een waterfilter hoef je nooit meer plastic flessen water te kopen!
Je kent het wel. Je komt bij een hotel aan, gaat douchen en er staan van die leuke, kleine flesjes met shampoo en douchegel. Soms staat er zelfs een tandenborstel of een netje voor je haar. Dit is één van de vervuilendste dingen van een hotel doordat al die mini's verpakt zijn met veel plastic. Neem dus altijd je eigen shampoo en douchegel mee. Of nog beter: neem je eigen shampoo bars mee. Sinds kort zijn wij overgestapt op shampoo bars en we willen niets anders meer! Je doet er lang mee, je verbruikt geen plastic, er worden geen parabenen en siliconen gebruikt én ze zijn palmolievrij. Iets wat wij heel belangrijk vinden aangezien we met eigen ogen hebben gezien hoe de jungle in Borneo en Sumatra plaats moest maken voor oneindige palmolieplantages. We gebruiken zelf een shampoo bar, conditioner bar en body bar, maar tegenwoordig hebben we ook een face bar ter vervanging van reinigingsmelk om make-up te verwijderen en gebruik ik de scheerzeep bar ter vervanging van scheerschuim. Met deze handige organizer hangen we de shampoo- conditioner- en body bar op in de douche als we op reis zijn. Ideaal en ook nog eens goed voor het milieu!
Excursies heb je er in alle soorten en maten, maar de ene is duurzamer dan de ander. Doe dus altijd goed je onderzoek voordat je een excursie doet. Is de excursie bijvoorbeeld diervriendelijk en worden er geen vervuilende dieselmotoren gebruikt bij een boottocht? Lees daarom altijd goed de recensies of vraag advies aan medereizigers in backpackersgroepen. Iets wat altijd goed is voor het milieu is een fietstour! Dit is op heel veel plekken in de wereld te doen en altijd een leuke manier om kennis te maken met een plek en verhalen te horen van een gids. Daarnaast is het ook leuk om een foodtour te doen. Je gaat dan met een local op zoek naar lokale gerechten en je steunt kleine ondernemers. Foodtours kun je boeken via With Locals, Get Your Guide, Viator of Tiqets. Voor een fietstour raden we je Baja Bikes aan.
Er zijn heel wat duurzame accommodaties te vinden. Op bijna iedere bestemming heb je wel een aantal ecologische hotels. Een duurzame accommodatie is gericht op duurzaam toerisme. De hotels zijn goed geïsoleerd, hebben vaak zonnepanelen en/of zijn zelfvoorzienend. Daarnaast worden er alleen lokale producten gebruikt in het restaurant en zijn ze vaak veganistisch. Je kunt duurzame accommodaties boeken op zowel de website van TUI voor een pakketreis of los via Booking.
Ik gaf je al tips om over te stappen op shampoo bars zodat je geen shampooflessen meer hoeft mee te nemen. Daarnaast bespaar je al plastic door het meenemen van een waterfilter, maar je kunt op nog meer manieren plastic besparen. Wanneer je een kokosnoot bestelt, krijg je altijd een plastic rietje mee. De plastic rietjes belanden vaak in de natuur en dat is zonde. Zorg dus dat je altijd een eigen metalen rietje hebt. Ook krijg je vaak wegwerpstokjes bij je eten in Aziatische landen. Neem dus altijd een bamboe bestekset mee zodat je je eigen bestek hebt en je eigen metalen rietje. Wanneer je naar de supermarkt gaat, krijg je ook altijd een plastic tasje bij je boodschappen. Neem dit tasje niet aan en neem je eigen katoenen tas mee waar je je boodschappen in kunt doen. Probeer altijd na te denken wanneer je in contact komt met plastic: heb ik dit echt nodig?
Iets wat wij nooit doen en ook nooit zullen doen is gebruik maken van dierlijke attracties. En daarmee bedoel ik: het rijden op een olifant, op de foto met een tijger of een slang of een aap om je nek doen. Laat dieren altijd in hun natuurlijke habitat en werk niet mee aan dierentoerisme. Ga ook niet naar 'dierlijke opvangcentrums'. 9 van de 10 opvangcentrums zijn opgezet voor toeristen en ook die zijn niet diervriendelijk. Er zullen heus wel dierenopvangcentrums zijn die wel diervriendelijk zijn, maar wij nemen altijd het zekere van het onzekere en maken er nooit gebruik van. Je wilt een olifant niet in een opvang zien, maar op afstand in een nationaal park.
Iets wat veel reizigers niet weten, is dat gewone zonnebrand heel schadelijk is voor het milieu. De ingrediënten van gewone zonnebrandcrèmes zijn vaak schadelijk voor het onderwaterleven. Zonnebrand is namelijk giftig voor vissen, het vernietigt plankton en het koraal sterft af. Het is dus belangrijk om koraalvriendelijke zonnebrand te gebruiken. Nu hoef je echt niet meteen een zonnebrand-stick aan te schaffen, al is dit natuurlijk wel het beste zodat je o.a. ook geen plastic gebruikt. Heb je als doel om koralen en vissen te beschermen? Tegenwoordig kun je de zonnebrand van Nivea met de speciale 'reef protect' keurmerk ook gebruiken. Nivea heeft namelijk sinds 2021 alle UV-filters Octinoxate, Oxybenzone en Octocrylene verwijderd uit de NIVEA Sun Protect & Hydrate formules. Dat betekent dat alle schadelijke stoffen voor de onderwaterwereld zijn verwijderd en je in ieder geval met deze zonnebrand veilig de zee in kan gaan.
Het spreekt natuurlijk voor zich, maar probeer altijd netjes je afval op reis weg te gooien in een prullenbak. Krijg je toch een plastic rietje bij je kokosnoot? Doe het in je zak totdat je een prullenbak tegenkomt en geef het vooral niet terug aan de verkoper. Die gooit het vaak gewoon op straat.
Wanneer je duurzamer op vakantie wilt gaan, moet je ook zeker op je energieverbruik letten. Staan alle lichten en de airco uit wanneer je de hotelkamer verlaat? Haal ook alle stekkers uit de stopcontacten. Ga je naar landen waar vaak de zon schijnt? Dan is het een aanrader om een powerbank op zonne-energie mee te nemen. Deze kun je buiten in de zon opladen waardoor je geen stroom nodig hebt.
✈Tip: Ben je nog op zoek naar een duurzaam cadeautje of duurzame reisartikelen? Lees dan ook "Duurzame cadeaus: 22 x de leukste cadeaus en reisartikelen!"
Nu je weet hoe je duurzaam kunt reizen, is het ook belangrijk thuis duurzamer te leven. Daarom geef ik je hieronder 8 bonustips voor een duurzamer leven!
Loop een rondje in je huis en kijk eens hoeveel wegwerpproducten je hebt staan in je huis. Wegwerpproducten zijn bijvoorbeeld plastic boterhamzakjes, bakpapier, watjes voor je make-up en tandenstokers. Probeer al deze wegwerpproducten te vervangen voor herbruikbare producten. Boterhamzakjes kun je vervangen door herbruikbare vershoudzakjes, bakpapier kun je vervangen voor een speciale bakmat die je alleen hoeft schoon te maken en watjes kun je vervangen voor herbruikbare watjes. Eigenlijk alle wegwerpproducten kun je vervangen. Typ gewoon in Google herbruikbare + het product en ik weet zeker dat je goede alternatieven vindt.
Probeer ook thuis je plasticverbruik te verminderen. Gebruik geen shampooflessen, maar shampoobars, en vervang de grote wasmiddelflessen voor duurzame wasstrips. Koop ook geen kleine flesjes water, maar drink water gewoon uit de kraan, eventueel met een waterfilter als je dit prettiger vindt. Zorg ook dat je in de supermarkt producten koopt waar zo min mogelijk plastic omheen zit. Heb je kiwi's los in het vak liggen? Koop die dan en laat de kiwi's in de plastic bak links liggen.
Koop geen onnodige dingen en probeer zo lang mogelijk met je spullen te doen. Een televisie is echt niet kapot na 5 jaar en je hoeft echt niet ieder jaar de nieuwste mobiel te kopen. Probeer geen onderdeel te worden van de consumptiemaatschappij. Zien je meubels na 10 jaar of zelfs na 20 jaar er nog goed uit? Het is niet nodig om ze te vervangen. Doordat je langer met je spullen doet, hoeft er minder geproduceerd te worden waardoor de CO2 uitstoot minder is.
Voor kleine stukjes is het echt niet nodig om iedere keer de auto te pakken. Probeer eens wat vaker met de fiets te gaan. Het is duurzamer, maar ook nog eens beter voor je portemonnee én lichaam.
Zorg dat je je elektriciteitsverbruik vermindert door alle stekkers uit de stopcontacten te trekken en altijd het licht uit te doen wanneer je het huis verlaat. Probeer ook niet iedere dag de kachel aan te doen, maar doe eens een dikke trui aan en zit niet uren per dag op je mobiel, maar beperk het tot één uur per dag.
Bestel zo min mogelijk producten online als dit niet nodig is. Doe je boodschappen altijd in de winkel en ga op de fiets er naartoe. Koop ook geen nieuwe kleding iedere maand. De productie van kleding is misschien wel één van de vervuilendste dingen op het milieu. Het is echt niet nodig om kleding maar één seizoen te dragen. Wil je toch graag online bestellen? Zorg dan altijd dat je direct bij de fabrikant inkoopt en niet bij een tussenhandelaar zoals bol.com. Producten hebben dan minder transportbewegingen gehad en dus is het altijd beter voor het milieu om rechtstreeks bij een merk te kopen.
Probeer ook minder of zelfs geen vlees te eten. Veeteelt is namelijk de grootste vervuiler van de wereld. 40% van de klimaatbelasting wordt veroorzaakt door voedsel en 80% van de ontbossing van het Amazonegebied is te wijten aan veehouders. Een dag minder vlees eten in de week heeft dus al impact op het milieu. Gelukkig zijn steeds meer mensen hiervan bewust en dat is ook te zien in de winkels. Er zijn steeds meer recepten zonder vlees te vinden en de schappen met vleesvervangers zijn wel 5 keer zo groot geworden als een paar jaar geleden. Wij eten zelf maar 1 á 2 keer per week vis of vlees en we missen het absoluut niet. Tegenwoordig heb je online heel veel lekkere recepten waarbij je niet eens merkt dat er geen vlees inzit. Het is ook zo wanneer je minder vlees eet, je ook steeds minder behoefte eraan krijgt.
De laatste tip die we je willen meegeven is: douche minder vaak en vooral minder lang. Het is echt niet nodig om iedere dag of zelfs twee keer per dag te douchen. In 5 minuten kun je je lichaam en eventueel je haar al gewassen hebben. Probeer ook eens wat kouder te douchen. De meeste uitstoot van douchen komt namelijk door het verwarmen van water. Daarbij is het ook nog eens makkelijker om 5 minuten te douchen wanneer je iets kouder doucht.
Met deze handige tips weet je hoe je nu duurzaam kunt reizen en hoe je dit voort kunt zetten in je dagelijks leven. Wees zuinig op de planeet en onze natuur, want het is veel te mooi om het te moeten missen!
Blijf op de hoogte van de nieuwste reisblogs, tips voor toffe bestemmingen, kortingsacties en de nieuwste reisartikelen!
ONZE BELOFTES
✔️ Voor 23:30 uur besteld = morgen in huis*
✔️ Gratis verzending vanaf 39,-
✔️ 30 dagen bedenktijd
✔️ 2 jaar zorgeloze garantie
KLANTENSERVICE
VEILIG WINKELEN
© 2024 Reismonkey. Alle rechten voorbehouden - KVK: 75968088 - BTW: NL860461464B01